Kauhajoki vildmarksmässa samlar naturmänniskor på IKH Arena första helgen i augusti

Den första Kauhajoki vildmarksmässa genom historien fyller händelsgapet i slutet av sommaren.

I juli 2021 påbörjades byggandet av IKH Arena i centrala Kauhajoki, längs riksväg 44. Under det kommande året steg stadens nya landmärke snabbt och säkert från grunden till åshöjden,  i södra Österbotten.

Infödda Kauhajokibon, senare Jalasjärvibon Jarkko Laine körde han under året ofta förbi byggarbetsplatsen när han besökte sin gamla hemstad och började tänka att någon kunde organisera någon form av evenemang där, och naturligtvis fanns det också ider till olika händelser i en ivrig jägares sinne.

— Varje gång jag besökte Kauhajoki kom tanken tillbaka till mig och återigen när jag körde förbi arenan som redan var färdig råkade jag tänka på Pauli Kiviluoma. Jag tog telefonen och sa till Pauli att jag undrar om någon skulle vara intresserad av att organisera en vildmarksmässa där, när det förmodligen inte skulle skada området. Pauli var tyst ett ögonblick och sa sedan att ”vad behöver vi mer?” , Laine påminner om födelsen av idén med ett leende.

Samarbete är nyckeln

När tanken hade uttalats högt började det hända. Kiviluoma började prata om iden på Kauhajoki Jaktförening, där de blev glada över det och snart gav klubbens styrelse Laine och Kiviluoma grönt ljus för att börja undersöka vad som skulle krävas för att organisera mässan.

— Det var här idén började att gradvis få kött runt benen och här är vi nu fast på väg mot de första Kauhajoki vildmarksmässan säger Laine som är mässansvarig. — Det allra första vi kontaktade styrelseordföranden för KB Areena Kauhajoki Oy, som äger IKH Arena Petri Suokas som blev intresserad direkt.

— Bra idé! , påminner Suokas första reaktion på idén om en vildmarksmässa. Vildmarksmässan är arenans första evenemang av denna storlek, vilket kommer att ha en enorm positiv inverkan på IKH Arena såväl som hela operatören och regionen, säger Suokas.

IKH Arena fungerar främst som hemmagrotta för Korisligas framgångsrika Bear Basket, men enligt Suokka har arenan också designats med andra evenemang i åtanke. — Arenans nästan en och en halv hektar stora asfalterade innergård är som gjord för mässor och själva arenan är utformad för sportevenemang, konserter och mässor.

Suokas ser en enorm potential vid Kauhajoki Vildmarksmässa. — Kauhajoki ligger mitt i en region med en mycket stark jakt- och vildmarkskultur. Det är fantastiskt att få vara med och organisera vildmarksmässor, som förhoppningsvis kommer att bli en etablerad del av den finska evenemangskalendern.

Förutom IKH Arena arrangeras mässan också av ett starkt lokalt nätverk. Även staden Kauhajoki och de andra två jaktklubbarna i regionen, Päntäne- och Muurahainen jaktföreningar, ser fram emot att ansluta sig till oss, vilket kommer att öka antalet potentiella frivilliga hos arrangören till ytterligare tusen.

”Mässan är en gemensam insats för hela regionen och dess natursinnade  invånare”, påminner Laine. ”Ingen organiserar ett sådant evenemang ensam och vi är oerhört glada och tacksamma för den entusiasm och energi människor har deltagit i att genomföra denna enastående händelse.

Säsongsstart i Kauhajoki

Augusti har traditionellt inte varit en guldålder för enskilda evenemang, men de flesta vildmarksmässor hålls på försommaren eller senast i juli. Laine har i alla fall en tydlig bild av fördelarna med ett exceptionellt mässdatum.

”Vi ville inte tävla med andra evenemang och nu har vi ett bra utrymme för mässan, även med tanke på framtiden. Evenemanget ligger bra inför hösten och i början på den nya jaktsäsongen och erbjuder både jägare och de som planerar en höstfiske- eller ruskaresa en fantastisk möjlighet att göra sista minuten-inköp och höra om de senaste nyheterna direkt under säsongen. Skolorna har inte heller startat ännu, vilket vi hoppas kommer att uppmuntra föräldrar att gå på mässan med sina barn också, sammanfattar Laine.

Kauhajoki vildmarksmässa fyller inte bara schemaläggningen utan också det geografiska tomrummet på mässan.

Suupohja har saknat ett eget vildmarksevenemang. De närmaste evenemangen har varit Soini Vildmarksmässa och Birkalands vildmarksmässa i Parkano och de har hållits under udda år, säger Laine och tror att både utställare och besökare kommer att hitta sin väg till Kauhajoki redan under mässans första år.

— Man måste respektera både våra egna rötter och ortens rötter att dessa mässor hålls  med en inre drive , säger Laine med en glimt i ögonvrån. Suokas är av samma åsikt som Laine. — Jag försäkrar er att denna mässa kommer att bli en fantastisk upplevelse för både utställare och alla besökare!

Senaste nytt på sociala medier