Kauhajoen Erämessut kokoavat luontoihmiset IKH Areenalle elokuun ensimmäisenä viikonloppuna

Historian ensimmäiset Kauhajoen Erämessut täyttävät loppukesän messutyhjiön.

Heinäkuussa 2021 Kauhajoen keskustassa, kantatie 44:n varrella käynnistyivät IKH Areenan rakennustyöt. Seuraavan vuoden aikana kaupungin uusi maamerkki kohosi eteläpohjalaiseen tapaan ripeästi ja varmasti perustuksista kohti harjakorkeutta.

Syntyperäinen kauhajokinen, sittemmin jalasjärveläistynyt Jarkko Laine ajoi vuoden aikana usein vanhassa kotikunnassaan vieraillessaan rakennustyömaan ohi ja alkoi miettiä, että tuossahan voisi joku järjestää vaikka millaisia tapahtumia ja tottahan innokkaan metsästäjän mielessä kävivät myös erilaiset erätapahtumat.

– Aina Kauhajoella käydessä ajatus palasi mieleen ja kerran sitten jo valmistuneen areenan ohi taas ajellessani satuin olemaan Kiviluoman Paulin kanssa puhelimessa ja totesin Paulille, että olisikohan joku innokas järjestämään tuossa erämessut, kun ei se alueellekaan varmaan pahaa tekisi. Pauli oli hetken hiljaa ja totesi sitten, että ”mitä me siihen muita tarvitaan”, Laine muistelee messuajatuksen syntyä hymyillen.

Avainasemassa yhteistyö

Kun ajatus oli kerran lausuttu ääneen, alkoi tapahtua. Kiviluoma alkoi puhua asiasta Kauhajoen metsästysseurassa, jossa asiasta innostuttiin ja pian seuran johtokunta antoi Laineelle ja Kiviluomalle vihreää valoa ryhtyä tekemään selvityksiä, mitä messujen järjestäminen vaatisi.

– Siitä idea alkoi vähitellen saada lihaa luiden ympärille ja tässä sitä nyt ollaan vahvasti matkalla kohti ensimmäisiä Kauhajoen Erämessuja, messupäällikkönä häärivä Laine toteaa. –  Aivan ensimmäisenä lähestyimme IKH Areenan omistavan KB Areena Kauhajoki Oy:n hallituksen puheenjohtajaa Petri Suokasta, joka innostui asiasta heti.

– Loistava idea!, muistelee Suokas ensireaktiotaan erämessuajatuksesta. – Erämessut ovat areenan ensimmäinen tämän kokoluokan tapahtuma, jolla on huikea positiivinen vaikutus niin IKH Areenalle kuin koko pitäjälle ja maakunnallekin, Suokas toteaa.

IKH Areena toimii ensisijaisesti Korisliigan kestomenestyjä Karhubasketin kotiluolana, mutta Suokkaan mukaan areena on suunniteltu myös muita tapahtumia silmällä pitäen. – Areenan lähes puolentoista hehtaarin asfaltoitu piha on kuin tehty messutapahtumia varten ja itse areena taipuu niin urheilutapahtumiin, konsertteihin kuin messukäyttöön.

Suokas näkee Kauhajoen Erämessuissa valtavan potentiaalin. – Kauhajoki sijaitsee keskellä seutua, jolla on erittäin vahva metsästys- ja eräilykulttuuri. On mahtava päästä mukaan järjestämään erämessuja, joista toivottavasti tulee vakiintunut osa suomalaista erätapahtumakalenteria.

IKH Areenan lisäksi messuja on järjestämässä muutenkin vahva paikallinen verkosto. Mukaan ovat innolla lähtenet myös Kauhajoen kaupunki sekä seudun kaksi muuta metsästysseuraa, Päntäneen metsästysseura ja Muurahaisten erämiehet, joiden myötä järjestäjätahon potentiaalinen talkooväen määrä nousee pitkälle toiselle tuhannelle.

– Messut ovat koko alueen ja sen erähenkisten asukkaiden yhteinen voimainponnistus, Laine muistuttaa. – Tällaista tapahtumaa ei kukaan järjestä yksin tai kaksin ja olemme äärimmäisen iloisia ja kiitollisia siitä, millaisella innolla ja tarmolla ihmiset ovat lähteneet mukaan toteuttamaan tätä ennenkokematonta tapahtumaa.

Kausi alkaa Kauhajoelta

Elokuu ei perinteisesti ole ollut erätapahtumien kulta-aikaa, vaan suurin osa erämessuista on järjestetty ennemminkin alkukesästä tai viimeistään heinäkuussa. Laineella on kuitenkin selkeä näkemys poikkeuksellisen messuajankohdan eduista.

– Emme halunneet lähteä kilpailemaan muiden tapahtumien kanssa ja nyt meillä on hyvä oma rako messuille myös tulevaisuutta ajatellen. Tapahtuma sijoittuu sopivasti ennen syksyä ja uuden metsästyskauden alkua tarjoten niin metsästäjille kuin syksyn kalastus- tai ruskaretkiä suunnitteleville loistavan mahdollisuuden tehdä viime hetken hankintoja ja kuulla tuoreimmista uutuuksista aivan kauden alla. Koulut eivät myöskään ole vielä alkaneet, minkä toivomme rohkaisevan vanhempia lähtemään messuille myös lasten kanssa, Laine summaa.

Kauhajoen Erämessut täyttävät paitsi aikataulullisen, myös maantieteellisen messutyhjiön.

– Suupohjan alueelta on puuttunut oma erähenkinen tapahtuma. Lähimmät tapahtumat ovat olleet Soinin erämessut ja Parkanossa järjestettävät Pirkanmaan erämessut ja ne on järjestetty parittomina vuosina, Laine toteaa ja uskoo sekä näytteilleasettajien että messukävijöiden löytävän tiensä Kauhajoelle heti ensimmäisenä messuvuonna.

– Kyllä sen verran pitää sekä omaa että koko pitäjän juuria kunnioittaa, että terve uho päällä näitä messuja tehdään, Laine toteaa pilke silmäkulmassaan. Myös Suokas komppaa Lainetta. – Vakuutan, että näistä messuista tulee hieno kokemus niin näytteilleasettajille, kuin kaikille kävijöille!

Viimeisimmät uutiset sosiaalisessa mediassa